Szubjektív vélemény egy ideiglenes munkavállalótól

Los Angeles

Los Angeles

Árak, vásárlás, plázák, boltok, üzletek

2017. április 05. - peterftoth

Los Angeles nem drága hely, akárki, akármit is mond. Alapjába véve, mi rosszabbra számítottunk, ezért sem tűnt túlárazottnak semmi, de azok a fajták vagyunk, akik egy fillért sem adnak többet valamiért, mint amennyit szükséges. De tényleg. Nagyon válogatósak vagyunk e téren, inkább nem vesszük meg az adott dolgot, csak ne támogassuk a túlárazott termékeket forgalmazó üzleteket. 

Élelmiszer, alkohol

Előre mondom, ha az a fajta vagy, aki nem tud spórolni, minden, amit meglátsz azt lekapod a polcról gondolkodás nélkül, akkor ne gyere az Egyesület Államokba, mert a gatyád is rá fog menni. Egyébként én azt mondom, ez tökéletes, aki eszetlenül szórja a pénzét, az meg is érdemli, hogy így járjon (és legalább ki is tudja élvezni ezt az életmódot), viszont aki spórolós, megtervezi a vásárlását, és próbál figyelni a pénzügyekre, az itt megteheti, és viccen kívül tizedére lehet csökkenteni a kiadásokat ezen a módon.

Csak egy példa: Ha egy sört veszel, az majdnem pontosan ugyanannyiba kerül, mint egy hatos pakk sör ugyanabból (pár cent különbség van csupán). Először azt mondaná az ember, ez undorító, de aztán rájön, hogy elosztva olcsóbbra jön ki egy sör, mint otthon, akkor már igencsak mosolyog magában, milyen jó üzletet csinált. Össze lehet fogni a lakótársakkal, és megtizedelni az alapvető költségeket. 

Mindez nem igaz a bárokra, ha nem boltból veszel sört, akkor minden turista által felfedezhető helyen legalább 7 dollárt (2100 Ft) kellett fizetni egy korsóért. Los Angelesben nem igazán szeretik a piálást, és a piásokat, én részeg embert egy hónap alatt sem nagyon láttam. Hasonló a helyzet egyébként a dohányzással is. Drága, és nem menő státusszimbólum, mint itthon, így a gyerekek nem ezzel kezdik a tinédzserkort.

dsc_0124.jpg

Ne feledjük, a mértékegységek itt kicsit mások, így a dobozos sör az 7dl (8 fl oz, ami fluid ounces-t jelent), ezért sem szabad hirtelen forintba átváltva számolni a sör árakat.

Mi végig Budweiser-t ittunk, finom. Azt a hibát senki ne kövesse el, hogy BudLight-ot ot vesz, ha már alkoholra vágyik, mert hogy abban alig van. Én csak vizelési rohamot kaptam tőle, mást nem. :)

A tömények olcsóbbak, mint itthon, egy liter minőségi Smirnoff vodka kb 3000 Ft, ami kevesebb, mint félár a hazaihoz képest. 

Ruházat

Ez megint csak úgy van kitalálva, hogy aki ész nélkül csinálja annak kiürül a zsebe, aki pedig ésszel, az olcsóbban vásárol, mint itthon.

Alapvetően minden szinte ugyanolyan áron van, ha a nagyátlagot nézzük, mint itthon.

A nagyon puccos helyeken, például divattervezők egyedi ruhái, amiből csak egy van a világon elképesztő árakat mutatnak, amikor megláttam, hogy egy kabát akár 1500-2000 dollárba is kerülhet (500-600 000 Ft), akkor azért rájöttem, hogy mégis csak Holywoodban sétálgatunk.. 

Ha csak plázázni és nézelődni szeretnénk Los Angelesben a legjobb hely a Sunset Beach közelében található Promenade. Ez nem kifejezetten olcsó, de nem is kifejezetten drága, a gyerek osztályon olcsóbbak picit a ruhák, mivel mi kicsik vagyunk, ott vásároltunk be. Átlagosan egyébként 3-6000 Ft egy menőbb póló. Itthon is hasonló az ár, de ott minőségibb a nyomat is, és az anyag is, mint itthon. 

Ha tényleg szuper cuccokat akar az ember szó szerint fillérekért venni, akkor irány a ROSS - Dress for Less! Mi imádtuk. Egy óriási üzlet, végeláthatatlan sok ruhával. Nincs méret választék a különböző ruhadarabokból, ezek olyan cuccok, amit más üzletek már nem adtak el, mert egy-egy maradt, így leselejtezték. Teljesen új ruhák, sokszor márkás göncöket is lehet találni (Vans és társai) 1-3000 Ft-ért.

Ami jó benne az pont az, hogy szinte egyedi, mivel már csak egy-egy méret van. Én kaktuszos inget, és flamingós (szükre nem rózsaszín) pólót, Fila cipőt is vettem ott.

imag0620.jpg

 

Ha szerettek a büdösben turkálni, akkor plázányi méretű használtruha üzleteket is lehet találni West Holywoodban a meleg negyedben. Nekünk azok a ruhák túl régi stílusúak voltak, aki bírja a retro-t annak nem szabad kiahgyni ezeket.

Ugyanitt a környéken vannak további szuper üzletek. Martens shop, végtelen sok sexy-ruha butik (mégis a meleg negyedben vagyunk), deszkás üzletek, egyedi tervezők cuccai. Ezeket nézegetni érdemes, megvásárolni nem szerintem, mert túl vannak árazva, és annyira egyik sem menő. Ezek a környéken női eladót ne is keressünk, mert nem fogunk találni, csak meleg srácok ülnek a pultok mögött, mindenféle fura öltözékben, sminkkel, európai ember hirtelen nem tudja hova tenni, de gyorsan hozzá lehet szokni. Én nem vagyok az az arc, aki kijárkál a Pride-ra, sőt ellenzem. Én a jó megoldások híve vagyok, márpedig az tökéletes megoldás, hogy egy negyedbe tömörült a homoszexuális társadalom, így őket sem bántja senki, és nincs vitatéma. Ott azt és úgy csinálnak, amit és ahogy akarnak, akinek nem tetszik, az ne menjen oda. Mi többször is visszamentünk az egy hónap alatt. 

Ja igen, fontos infó, minél olcsóbb, és régibb ruhát árulnak a boltok, annál jobban féltik az áruikat. Nem értjük ez hogy alakult ki, de a puccos boltokban, ahol tényleg egy ruha 600 000 Ft, ott simán hátitáskával grasszálhattunk, a second hand nagyapám bőrdzsekijét árusító helyeken meg le kell adni a táskádat, kapsz rá egy csipeszt egy számmal, és es másik csipeszt a magadra csiptetsz, ha végeztél, így válthatod vissza. Ettől én frászt kaptam, mert a táskámban lévő fotóapparátus értéke felért az üzlet fél ruhakészletének értékével, és ha valaki onnan azt kiveszi, vagy az eladó nem figyel és ellopják (nem igazán volt elzárva csak letéve a lábuk mellé), akkor hogy bizonyítom be, hogy milyen értékek voltak benne? Egy-két alkalom után, inkább be sem mentünk hasonló turkálókba. Mai napig nem értem ezt, miért pont a filléres ruhákat kell védeni, ha egyet nagy nehezen feltűnés nélkül belegyűrnék a táskámba is, maximum egy kiflit ha kapnék érte. Ki kockáztatja ezt meg, főleg West Holywoodban?

Szállás

Direkt a végére hagytam a fekete-levest, mivel sajnos a szállás az tényleg durván túl van árazva. Egy szoba egy főre, egy hónapra, hosszú távra (!) legalább 800$ (240 000 Ft), egy közepesen biztonságos környéken. Ha jó környéken szeretnél szobát az 1200$ (360 000 Ft), ha pedig saját lakást szeretnél, az 2000$ (600 000Ft)-tól indul, közepes környéken.

Ez annak, aki ott él nem sok, mert hatszorosa a minimálbér az itthoninak, de a szállás ára, csak háromszoros.

Erről sokat nem tudok írni, mert nincs még tapasztalat, de Craiglisten, Roomsteren (ez fizetős), és Facebook csoportokban (pl.: Los Angeles housing) lehet jó ajánlatokat kifogni.

Ha turistaként mész, egy hónapra a szállás 600 000 Ft-tól indul. Nekünk szerencsénk volt, mert Jason-nek a legutóbbi albérlője pont kiköltözött, amikor mi érkeztünk, ezért kaphattuk meg hosszú-távú áron egy hónapra a szobánkat.

Közlekedés

Ennek is külön posztot szánok, így csak az árakról írok itt most.

A benzin nagyon olcsó, itthonihoz képest fél áron van, 200-250 Ft a literje.

Autót vásárolni is egész jó áron lehet, de 2000$ alatt nem érdemes, mert a megspórolt pénz a javításra fog rámenni, rossz esetben annak többszöröse. Egyszer kell venni egy egész jó autót, és akkor sokáig nincs vele gond. 

Megkérdeztük, és egy átlagos autó, átlagos havi fenntartása benzinnel, biztosítással és minden egyéb járulékos költséggel körülbelül 60 000 ft / hó.

Pontosan ugyanennyibe kerül két főre a 30 napos bérlet a tömegközlekedésre. Ha éjszaka nem mozog az ember, tökéletes a tömegközlekedés (szerintem jobb, mint az autó használat), de kényelmetlenebb, mint az autó, és ha egy árban van a kettő, akkor már inkább az autót választja az ember, mert kellhet vészhelyzet esetére.

Jelenleg minden adóból néhány centet metro építésre tesznek félre, jelenleg tudtommal 3 újabb metro kivitelezése is folyamatban van, az után szerintem nagyon sok minden meg fog változni LA közlekedésében. Tényleg csak pár földalatti hiányzik ahhoz, hogy szuper kényelmes és gyors legyen eljutni a város bármelyik pontjára. Most körülbeül háromszor annyi idő tömegközlekedéssel megtenni ugyanazt az utat, mint autóval, ez szerintem egyenlő lesz, ha befejezik a mostani építkezéseket.

dsc_9088.jpg

Egyéb költségek

Ha turista vagy, körülbelül minden költséget lefednek a fentiek, viszont ha hosszú távra mennél az USA-ba akkor még jön pár nehezítés, de amit biztos fizetnünk kell, az az egészségbiztosítás. Ez sajnos nagyon-nagyon drága, mivel nem állami kézben van. Óriási üzlet a biztosítás Amerikában, ezért nincs az a jószándékú messiás, aki ezen változtatni tudna. Mi ahogy láttuk a minimum biztosítás fejenként 300$ ami majdnem 100 000 Ft / hó / fő. Ez elképesztően sok, ha az ember úgy érzi meg is tehetné, hogy megél odakint, ez lesz az a tétel, ami romba dönti az álmokat, mert olyan szinten sok egy ekkora kiadás egy családnak, hogy itthon ketten keresik meg azt az összeget egy hónapban.

Ha turista vagy és van OTP bankszámlád, akkor én ajánlom a Világutazó biztosítást, ez egy évre érvényes, de egy huzamban csak 30 napig lehet idegen országban tartózkodni, a felett nem érvényes, ha nem utazol haza. Ez pár ezer forint, és elég jók a feltételek. A Swiss hazafelé szétszaggatva adtva vissza az egyik poggyászunkat, ráadásul a tartalma is megsérült (megolvadt) így megpróbáljuk érvényesíteni a biztosítást, majd frissítem a posztot, ha van konkrét információm arról, kapunk e vissza pénzt.

Összefoglalva, ha a havi étkezési költségekre odafigyel az ember, és nem vásárolgat ruhákat egyfolytában, együtt lakik másik 3-4 emberrel, akkor havi 2000$ (600 000 Ft) a minimum, amiből egy ember (esetleg egy pár) Los Angelesben egész jól meg tud élni.  (albérlet, autó, néha étterem/szórakozás)

Kriszti képei

A bejegyzés trackback címe:

https://los-angeles.blog.hu/api/trackback/id/tr112398569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása