Szubjektív vélemény egy ideiglenes munkavállalótól

Los Angeles

Los Angeles

Belépés az Amerikai Egyesült Államokba

2017. április 05. - peterftoth

Külön posztot érdemel a procedúra, ahogy az ember a leszállás után eljut odáig, hogy kiléphessen az utcára. 

Már a repülőgépen mindenkinek kiosztanak egy cetlit, ami angol nyelvű, és elég specifikus szavak is vannak benne, kicsit nehézkes kitölteni. Olyanokról kell nyilatkozni, hogy van e nálunk nagyobb elvámolandó készpénzes összeg, árut hoztunk e magunkkal, háziállatot, kacsát/libát kívánunk e bevinni az államokba stb..

Ezzel a papírral a végén semmit nem kellett csinálni, senki sem kérte, de ki kell tölteni, mert ez a szabály! 

Fontos tudni, hogy akár ESTA-val akár turista vízummal is rendelkezünk, a megérkezéskor végül a határőr dönti el, beléhetsz e az országba! Ha valamilyen oknál fogva nem szeretne beengedni, nem fog, visszafordít, felültetnek egy haza tartó repülőre, és vége a kalandnak. Ezért fontos a lehető legpontosabban követni az utasításokat!

Szóval kitöltöttük a papírt, leszálltunk Los Angelesben.

Óriási tömeg van, és kilómétereket kell megtenni, "S" alakban fel-le haladni a kordonok között (ebben pár méterenként irányító emberek segítenek, mosolyogva intenek a helyes sorba). Mi mondogattuk mindenkinek, hogy ESTA, ez tökéletesen elég volt.

Oda kell menni egy géphez, ahol az ESTA kérvényt szinte teljes egészében újra ki kell tölteni. A gép ujjlenyomatot vesz, lefotóz, bescanneli az útleveledet, majd kidob egy papírt, ahol rajta lesz a fotód és az adataid, X el áthúzva. Leírom, mert rám a frászt hozta, hogy baj van. Ez nem jelent semmi rosszat, annyit jelent, hogy az automatikus ellenőrzésen nem mentél át (senki sem aki turista), személyes beszélgetésre kell menni egy határőrrel. 

Ez után ki kell állni egy lassabb sort, amíg véletlenszerűen valamelyik határőrhöz nem irányítanak. Ott megint ujjlenyomat vétel, fotó, és felteszik legalább ezeket a kérdéseket:

- Miért jöttek az államokba?

- Turisták vagyunk

- Meddig kívánnak maradni?

Egy hónapig

- Mit fognak csinálni?

- Egy hónap nagyon hosszú idő, még nem tudjuk pontosan, de tervezzük, hogy elmegyünk az Universal Studiosba, a Disney Landbe, talán megnézzük a Grand Canyonyt és Las Vegas-t.

A határór mosolygott, belepecséltelt az útlevélbe, kellemes időtöltést kívánt, és intett, hogy megkaptuk az engedélyt a belépéshez! Juhhhhééééé! Életem egyik legboldogabb pillanata volt.

 

Fontos tudni:

Ez nem mindig megy ilyen könnyen! Ha az ember véletlenül arra utaló dolgot mond, hogy dolgozni, vagy hosszasan tartózkodni, letelepedni szeretne akkor azonnal visszafordítják. A fórumon mesélte valaki, hogy megismert egy amerikai srácot itthon, másodjára szeretett volna kimenni meglátogatni. Megkérdezték tőle, hogy barátság, vagy párkapcsolat van köztük. A lány azt mondta, csak barátok.. Elkérték a telefonját, ahol a messengerben látták, hogy több ez, mint barátság. Órákon keresztül vallatták, mire beengedték (szerencséje volt, hogy nem tagadták meg a belépést ezek után).

A lényeg, hogy őszintén, de mindig csak annyi infót adjunk, amennyit muszáj. Egy félreértett mondat elronthatja a nyaralást.

imag0260.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://los-angeles.blog.hu/api/trackback/id/tr2412396675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása