Szubjektív vélemény egy ideiglenes munkavállalótól

Los Angeles

Los Angeles

Albérlet

2021. október 29. - peterftoth

Ha valaki Los Angelesbe szeretne lakni, akár rövid akár hosszútávon, az kösse fel a gatyáját!

Kevés az elérhető hely, sok az ember, ez számtalan szempontból megnehezíti az egészet. Egyre magasabbak az árak, egyre több feltételt szabnak a lakásukat kiadók, így a specifikusabb rétegek kiszorulnak. Egy fajta verseny van  a szabad helyekért, és most már irracionális összegekért adnak ki szobákat / ágyakat / lakókocsikat albérlet gyanánt.

Ha egyedülálló vagy, nincs állatod, akkor van jobb sanszod. Sokszor fogod olvasni a hirdetéseknél:

NO COUPLES, NO PETS.

Pár évvel ezelőtthöz képest a macskák megítélése valamenyest javult, most már a no pets inkább csak no dogs-ot jelent. Idén úgy láttuk a no BIG dog a vezető trend.

Érdemes tudni, ha mégis a kisállatoddal olyan helyen szeretnél lakni, ami állatokat nem fogad akkor online kiválthatod az Emonitonal Support Animal kártyát, amivel a kezedben már elvileg nem mondhatnak nemet a bérleti szerződésre

Menjünk biztosra!

Idén Marina Del Rey-en találtunk ideiglenes szállást. Facebookon keresztül jelentkezett egy ürge, hogy lenne egy kiadó szobája, ami pont akkor szabadulna fel, amikor mi érkeznénk. Tök jól hangzott az ajánlat, de azt hittük ez is csak egy szokványos scam lesz.

 

Lakás kereséskor nagyon óvatosnak kell lenni, mert az kétszázadik hirdetést is átböngészve az az érzése támad az embernek, hogy nem bírja tovább és szabadulni akar. Az ötszázadiknál már hozzáadódik a kétségbeesés erősödő érzése is, na erre a szagra jönnek a szemfüles scammerek.

Felugrik egy üzenet (általában fura időpontban), lenne egy kiadó lakás, pont amit keresel, az ár picivel alatta az éppen aktuális piaci árnak. Ha kérsz címet és fotókat azokat is kapsz. Ha lecsekkolod, a fotók egyeznek a Google Maps-en található épület képével, így átgondolatlan ember hamar bele tud esni abba a csapdába, hogy beleéli magát, aztán elköveti azt a hibát, hogy rossz embernek utalja előre a kauciót.

A trükk úgy folytatódik, hogy amikor megállapítottad, hogy OK minden rendben, akkor azt mondják, sajnos a tulajdonos másik államban van, és a kulcsokat a szerződés aláírása és a kaució elküldése után tudja postán eljuttatni hozzád.

Itt a pont, ahol bármiről is legyen szó, nemet kell mondani.

 

Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, elkerülheted az internetes albérletes csalásokat:

A címet Google Map-en járd körbe, nézd meg hogy néz ki az épület, az ablakok formája stb...

Ha élőben nem tudod megnézni a hirdetett lakást, mert például külföldön vagy, akkor kérd, hogy videóhívás keretében vezessen valaki körbe a lakásban, majd kérd meg, hogy mutassa meg az épületet kívülről is. Így megbizonyosodhadsz, hogy a címhez, amiről beszél, van hozzáférése, nem a saját szobáját mutatta meg a Föld egy másik pontján.

Nézd meg, hogy mikor regisztrált a Facebookra, és hogy vannak e ismerősei. 1-5 éves profilok pár száz ismerőssel általában csalók.

Figyeld meg milyen időzónában aktív, munkaidő e van éppen Los Angelesben ekkor.

Extra tipp: Általában ki van téve a manager telefonszáma, vagy e-mail címe az épület elé egy táblára, Google Maps-en keresd meg a táblát, hívd fel, írj emailt, kérdezz rá, hogy a szóban forgó lakás vajon tényleg kiadó e. Akár a tulajdonos nevét is lehet ellenőrízni, ha hajlandóak kiadni ilyen információt. Én egyszer puszta kíváncsiságból kipróbáltam és működött.

 

Ha minden rendben van, megvolt a videóhívás, kialakult egy kissebb fajta táv-bizalom, akkor jöhet a kaució megküldése. Erre is van jó megoldás, a jó öreg PayPal Buyer Protection.

Ha a pénzt PayPalon nem barátként küldöd, hanem, mint ha egy szolgáltatásért fizetnél (ki lehet válaszani), akkor 6 hónapig védve van az elküldött pénzed. A megjegyzésbe bele kell írni, hogy kaució XZ cím, stb... ha a lakás nem létezik amiért fizettél, a PayPalnak jelentve visszaszerezhető a kaució. Hátránya, hogy ez bizony pénzbe kerül, jelezni kell a másik félnek, és annyival többet utalni, hogy ez fedezve legyen. Sajnos sokan nem partnerek ebben, és csak azt fogadják el, ha barátként küldöd a pénzt.

 

Albérlet hosszútávra

Az albérlet keresést természetesen azzal kezdtük, hogy beírtuk a keresőbe: Los Angeles apartments for rent

Úgy tűnt nagyjából három weblap uralja a terepet:

https://westsiderentals.com

http://apartments.com/

https://www.zillow.com/

Az oldalakat használva nagyjából ugyanazokhoz a funkciókhoz és találatokhoz is jutunk. Szerintünk az apartments.com-ot érdemes főképpen preferálni kereséshez. 

A szűrők beállítása után is elég sok (100+) találatunk volt, el is kezdtünk bőszül ünzeneteket írogatni az oldalon keresztül, idióta módjára... na, ezt ne tegyük, ugyanis totális időpazarlás. Szinte semmire sem válaszolnak. Az SMS-hez ugyanígy állnak, nem igazán hajlandóak visszaírni, de már jobb.

Az igazi a, régi old-school telefonhívogatás. Persze itt se számítsunk égő vonalakra és tartalmas beszélgetésekre, mi lassan ünneplést tartunk ha elértünk valami élő embert a webre feltöltött telefonszámokon keresztül. Az a vicces, hogy ha valaki felveszi a telefont, utána rugalmasan zajlik minden. Meg kell beszélni egy személyes találkozót, megnézni a lakást élőben minél előbb...

A lakás bejárás, az nagyon szokványos, körbemutatják, magyaráznak, válaszolnak a kérdésekre.

Ezzel kapcsolatban is ért minket egy kellemes meglepetés, két alkalommal annyi történt, hogy kaptunk egy SMS-t, menjünk oda egy-egy címre. Az ajtó nyitva van, kulcs nem kell. Wow.

Néztünk, hogy OK, ez kissé hihetetlenül hangzik, de nézzük meg mi sül ki ebből. Elmentünk a címre, beütöttük az SMS-ben található kódot, bejutottunk. Körberohantuk a belső udvart és a körgangot mire megtaláltuk a 12-es lakást. A vesztesek nyugalmával ragadtam meg a kilincset, úgysem lesz nyitva, ez egy scam...  Eltekerem a gombot, és violá, nyílik az ajtó, bent voltunk egy tök üres lakásban. 

Ez a self-guided tour nagyon jó megoldás, kár hogy nincs erre mindenhol lehetőségt. Nem siettet az ingatlanos, nem beszél hülyeségeket, el lehet képzelni az egész életet úgy, mint ha már benne laknánk.Ráadásul bármikor visszamehetünk, nem kell odarendelni az ingatlanost másodjára is, ha kíváncsiak vagyunk valamire vagy nem emlékszünk. 

A legjobb az egész apartman vadászatban, hogy Los Angelesben még mindig él az a szokás, mint régen, hogy kiteszik a ház elé a táblára ha üresedés van, és az utcán sétálva VACANCY felíratok után kutatva, fel kell hívogatni a kiírt számokat, és ha a manager éppen ott van/ott él akkor beenged és megmutatja a lakást. 

Szerintem érdemes mixelni, ezt az old-school módszert az online kereséssel, úgy lehet a leghatékonyabban haladni. Kirszti nagyjából egymáshoz közeli lakás viziteket szervezett le online, és mindig amíg sétáltunk át egyik időponttól a másirka, közben az összes telefonszámot felhívtuk, ahol üresedés volt. Nagyon jókat lehet találni így, csak türelem kell hozzá, meg erős lábak :)

Két hét keresés után, még mindig nincs meg a tökéletes lakás. Sajnos lassan addig válogatunk, hogy már kezdünk kifogyni a lehetőségekből. Jelenleg ott tartunk, hogy Google Map-en nézzük az utcaképen a telefonszámokat, és hívogatjuk őket, hátha van kiadó apartmanjuk számunkra, egyelőre nem sok sikerrel, de azért vannak találatok, valami most már csak összejön.

 

Ha megvan a lakás amire vágytál

A helyzet bonyolultságát az is mutatja, hogy hiába találod meg kétezer lakás körül a legtökéletesebbet számodra, ez még semmit sem jelent, itt nem úgy megy, mint otthon, hogy már ott is az asztalon előkészítve a bérleti szerződés, éppen hogy alá nincs írva a nevedben, semmi ilyesmi, itt előszőr be kell adni egy jelentkezést.

Ezt itt application-nek hívják. Természetesen nincs standard formája ennek, mindenkinél más és más, ami szintén kifejezetten idegesítő, minden egyes applikációs form máshogy néz ki, más adatokat kér, sokszor nem egyértelmű egy külföldi számára mit is akarnak, totális a káosz ekörül.

Amit első sorban tudni akarnak, az az, hogy mennyire vagy megbízható anyagi szempontból. Minden formot azzal kell kezdeni, hogy kitöltöd az "adószámodat" amit itt Social Security Number-nek hívnak, röviden SSN. Ez természetesen nekem még nincsen, így minden helyen úgy néznek ránk, mint az illegális bevándorlókra. Látom egy-két ingatlanos szemében, hogy éppen azon agyalnak, hogyan másztam át a kerítésen, és menekültem LA-be a bevándorlásiak elől, csak azért, hogy tőle kibéreljek egy lakást, amelyet majd nem fogok tudni kifizetni, leéltem és lelépek az országból...

Tehát, ha lakást akarsz bérelni az Egyesület Államokban, jó ha van Social Security Number-ed. Viszont ez nem lehet csak akárkinek. Erről egy másik bekezdésben fogok írni bővebben, viszont annyit itt érdemes még itt hozzáfűzni az érthetőség kedvéért, hogy nekik azért van szükségük az SSN-re, mert ez alapján lehet lekérni a Credit Score-t. A Credit Score amerikában a minden. Minél magasabb, annál megbízhatóbb embernek számítasz, és annál könnyebben intézhetsz hivatalos ügyeket. Például magas Credit Score-nál nem kell kauciót fizetni a lakás bérléshez, alacsonynál pedig akár két hónapot plusz az első havi bérleti díjat is elkérhetik. Mi ebben a helyzetben vagyunk, az amúgy is szűkös anyagi keretünkbe bele kell szorítani egy madjnem egymillió forint körüli összeget.

A jövőre nézve egyébként, nekem az a tervem, hogy amint megkapom az SSN-t és meglesz a Credit Score-om, akkor visszakérem a kaució egy részét, mivel többé már nem indokolt nekik ennyi pénzt maguknál tartani.

A Credit Scrore-ról bővebben egy egész bekezdést tervezem írni, mert ez a rendszer annyival másabb, mint az európai hozzállás, hogy szinte nehéz elhinni. Több hetes olvasgatás és kérdezősködésbe tellett mire megértettem az alapokat.

Akkor sem kell elkeseredni ha nincs SSN. A helyzet sokkal bonyolultabb, de nem lehetetlen., ugyanis a Fair Housing Law kimondja, hogy nem lehet elutasítani valaki kérelmét csak azért, mert nincs SSN vagy lekérhető  Credit Score. Ilyen esetben ezeket helyettesíteni kell más dokumentumokkal, például adóbevallással, banki kivonatokkal, a főnök által aláírt petícióval ahol igazolja, hogy X összeget fizet minden hónapban.

Már így is elég bonyolult a helyzet nem igaz? Ha ez nem lenne elég, akkor most jön a hab a tortán, minden egyes jelentkezés pénzbe kerül, akkor is ha elutasítják, akkor is ha elfogadják. Nem pár száz forinról beszélünk, 10-12 000 Ft-ba kerül minden egyes albérletre való jelentkezés, ráadásul mivel mi ketten vagyunk, ezért mindez kétszer. Kétszer kell kitölteni és beadni a papírokat, kétszer kell befizetni az applikációs díjat is, az egész egy hatalmas lehúzás, ezzel együtt kell élni és kész.

Ha készen állsz, kibogarásztad és nagy nehezen kitöltötted a papírokat, megszerezted a dokumentumokat, scannelted vagy éppen nyomtattad őket (mert minden egyes ingatlanos máshogy kéri a jelentkezést, valaki emailben, valaki online, valaki csak személyesen), befizetted a jelentkezési díjat, még mindig csak ott vagy ahol a part szakad, ugyanis ettől ponttól még simán elutasíthatnak, akkor is ha valaki utánad adta be jelentkezését, és szimpatikusabb volt a tulajdonosnak/képviselőnek.

Jelentkezés elfogadva!

Ezt a cikket folyamatában írtam, amikor elkezdtem még a keresés elején sem tartottunk, jelenleg pedig Hollywoodban a saját íróasztalomnál ülök, a feleségem éppen beszerző körúton van, én pedig készülök a rendes munkába állásra hétfőtől, előtte szeretném a cikksorozatot befejezni, és beidőzíteni. 

Lelkileg egyáltalán nem voltunk felkészülve arra, ami a jelentkezésünk elfogadása után várt minket, kissé sokkoló volt az egész, illegális bevándorlók helyett most már (a főnököm szerint) az orosz maffiózok kategóriában vagyunk számon tartva a manager által :D

Előző cikkben mestéltem a Social Security Office-ról és az SSN megszerzésével kapcsolatos kalandról. Ott egy ponton megemlítem, hogy éppen lakást voltunk nézni, amikor el tudtam érni az egyik ügyintézőt, és teljesen lesokkoltuk a managert ezzel az egésszel. Nem gondoltuk, de végül pozitívan bírálták el a jelentkezésünket.

Másnap jöttünk is, nagy elánnal felültünk a buszra, hogy befizetjük a kauciót. Előre jól felkészültem, beállítottam a kártyám limitjét a maximumra, hogy azonnal tudjak utalni, vagy online fizetni. A manager írt egy SMS-t, hogy hogyan szeretnénk fizetni, válasszunk, cashier's check, vagy money order.

Hogy tetszik modani? - gondoltam

Buszon ülve válaszoltam, hogy fogalmam sincs mit jelentenek ezek, nekem van egy bankkártyám, rajta elegendő pénzzel, fizetni szeretnék vele. Jött a válasz rögtön, hogy sajnos sem wire transfer, sem online fizetés nem lehetséges. A bérleti díjat már online lehet kártyával fizetni, de a kauciót nem.

Na itt kiakadtam kissé, mi a lof*szt kavarnak a kauciómmal, ami kb 1.5M Ft-ot jelentett, a spórolt pénzünk nagy részét. Azért ilyen sok, mert nincs SSN-ünk, ezért nem tudnak megbízni bennünk kellően, ha megvan az SSN akkor elvileg vissza is kérhetem a kaució egy részét. 

Odamentünk a managerhez személyesen, megkértük segítsen. Mondta, hogy ez úgy működik, hogy bemegyek egy pénzváltóhoz vagy postára, ahol azt mondom money ordert kérek. Nem kell hozzá bankszámla szám, csak egy név vagy bármilyen elnevezés, ezt a nevet tudva valaki bemehet egy bankba és felveheti a letett pénzt.

Elvileg az egész pár dollárba kerül, mondták.

Bementünk egy pénzváltóhoz a feleségemmel, és elkezdtük a folyamatot. Ott álltunk már negyed órája, mindent kitöltöttünk, készen álltunk a fizetésre, kérték a pénzt. Mondtuk, hogy készpénz nincs, de van bankkártya. Mondták, hogy az is jó, de 4%-ot elkérnek, ami ebben az esetben ~230 dollárt jelentett (70-80 000 Ft). Mondtuk, hogy na ezt nem köszi.

Újratervezés. Ott álltunk elfogadott szerződéssel, elég pénzzel a bankszámlán, és nem tudjuk átvenni a kulcsokat, mert nem tudjuk befizetni a kauciót. Röhely az egész gondoltam.

Végül kerestünk egy bankautomatát, és 3 különböző bankkártyát felhasználva felvettünk 6000 dollár készpénzt. Az sem volt egyszerű, mert a feleségem természetesen elfelejtette a PIN kódját, és WiFi nem volt közelben, csak az én telefonomon volt internet. A táskánkban rengeteg készpénzzel nekiálltunk az után internetet keresni. Találtunk is szerencsére valamit kb. 300 méterre az ATM-től, így megoldódott a PIN probléma is.

Felvettük a pénzt, és elindultunk vissza a pénzváltóhoz. Közben kiderült, hogy a pénzfelvételhez is lehúzott minket a bank 100 dollárral, de úgy beszéltük, ezt lenyeljük, tanulópénz.

Szerencsére út közben a manager mondta, hogy felhívta a tulajdonost és megengedte, hogy készpénzben fizessünk kauciót, így a pénzváltót kihagyva több maréknyi papírdollárral elsétáltunk az épülethez. A manager irodjája előtt kiterítgettük a pénzt és leszámolgattuk. Óriási poén volt, mert huszasokban adta ki az ATM a pénzt, mindenhol pénzkupacok hevergettek 500 dolláros tornyokban, közben jöttek a lakók, egy filmhez mérten is szürreális volt ez a jelenet... mégis Hollywoodban fogunk lakni, gondoltam.

Nagy örömmel vette tudomásul a manager, hogy véget értek a szenvedései, és jöhet végre a móka, a kulcsok átadása, lakás állapot jegyzőkönyvezés, stb...

Megmutatta, hogy a lift kulccsal működik, hogy illetéktelen ne jusson be az épületbe.

Elmagyarázta, hogy a mosodát érmével vagy mobilos applikációval lehet használni.

Megmutatta a csomag átvevő automatát is. Itt Hollywoodban megsokasodtak az Amazonos csomag lopások, ezért a jobb társasházak bérelnek saját csomagautomatát, és ebből lehet átvenni az érkezett küldeményeket. Jön egy email a telefonra, benne egy vonalkóddal, ezzel nyitható az adott fakk. Zseniális, imádjuk, nincs többé izgulás, hogy a futár megtalál e, vagy csak ledobja a csomagot valahol. 

Aztán jött a lakás állapotfelmérése és jegyzőkönyvezése. Minden létező hibát le kellett fotózni és felírni, mert ha valami nem kerül be a jegyzőkönyvbe azt velünk javíttatják ki, még akkor is, ha a beköltözés előtt is megvolt. Ezt szintén nagyon imádtam, így kellene mindenhol. 

Ezek végeztével még alá kellett írni egy-két dolgot.

Juhhhéééé kibéreltük életünk első lakását Amerikában, ráadásul Hollywoodban!

Ezt követően próbálok majd írni az itteni életünk alakulásáról, inkább rövidebb bejelentkezéseket tenni, de nem ígérem, hogy lesz rá időm és lehetőségem. Ajánlom a közös Instagram oldalunk követését, terveim szerint itt lehet majd minket napi szinten követni fotók formájában, de az érdekességeket próbálom megírni majd ide a blogba is.

https://www.instagram.com/the_couple_with_cat

A bejegyzés trackback címe:

https://los-angeles.blog.hu/api/trackback/id/tr3116734448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása